Österåkers kommuns logotype

Så nöjda är Österåkersborna med sin kommun

Fyra personer i blandade åldrar sitter vid en bänk i Wira bruk och dricker kaffe. Det är sommar och grönt.

97 procent av kommuninvånarna tycker att Österåker är en bra plats att leva och bo på. Det visar en medborgarundersökning som gjordes av Statistiska centralbyrån, SCB, i kommunen hösten 2023. Det innebär att Österåkersborna nöjdare än genomsnittet i landet.

I medborgarundersökningen fick ett urval av Österåkersborna tycka till om kommunen och våra verksamheter. Några av de områden som SCB undersökte var skola och omsorg, boende och boendemiljö, trygghet i samhället, jämlikhet, integration och förtroende.

På frågan hur kommunen sköter sina olika verksamheter är det 84 procent som ger ett positivt svar. I jämförelse med andra kommuner hamnar vi i nivå med genomsnittet när det kommer till hur nöjda Österåkersborna är med förskola, grundskola, gymnasieskola och äldreomsorg. Utvecklingsområden är enligt undersökningen kommunal vuxenutbildning, verksamhet för personer med funktionsnedsättning, samt socialtjänstens stöd och hjälp till utsatta personer.

– Medborgarundersökningen är en viktig temperaturmätare på hur Österåkersborna upplever hur det är att leva här. Det säger något om snacket på stan, och hjälper oss att utveckla och förbättra kommunen. Utöver medborgarundersökningen gör vi även olika brukarundersökningar. Oftast brukar de som tar del av våra verksamheter vara mer nöjda än Österåkersborna i allmänhet.Brukarundersökningarna ger en mer detaljerad bild av hur exempelvis våra boende eller elever uppfattar den verksamhet de är en del i. De ger än mer substans för de enskilda verksamheterna att jobba vidare med, säger Ann Hallner, kvalitets- och hållbarhetschef i Österåkers kommun.

Trygghet ett prioriterat område

Ett prioriterat område för kommunen är trygghetsfrågor. I Österåker känner sig 81 procent trygga när det är mörkt, det är ingen statistisk skillnad jämfört med riket och mellan kön. 98 procent av Österåkersborna känner sig trygga när det är ljust ute i det område där man bor, vilket är en högre andel än riket

– Vi ligger på goda nivåer i den upplevda tryggheten, de siffrorna är väldigt bra och det här bekräfta tidigare undersökningar. Det är prioriterat område för kommunen, säger Ann Hallner.

Undersökningen visar också att det är få som känner till att kommunen arbetar med hållbarhetsfrågor.

– Vi jobbar väldigt mycket med det, men har uppenbarligen inte lyckats nå fram med det. Vi kan även blir bättre på att berätta om vad Österåkersborna kan bidra med för ökad hållbarhet, säger Ann Hallner.

SCB:s medborgarundersökning är en attitydundersökning som genomförs på uppdrag av kommuner. Undersökningen ger svar på hur invånarna bedömer att kommunen sköter sina verksamheter och vilket inflytande de anser sig ha på kommunala beslut.

Medborgarundersökningen i Österåker gjordes mellan augusti och november år 2023. Den skickades till ett urval av Österåkersborna från 18 år som kunde svara i pappersform eller digitalt. Deltagarna i undersökningen hade slumpats fram ur befolkningsregistret utifrån ålder och kön. Av de 12 000 personer som tillfrågades valde 38 procent valde att svara på undersökningen. Det är över medelvärdet för hur många kommuninvånare som brukar svara på medborgarundersökningar sett till hela landet.

Det är andra gången som Österåkers kommun deltar i undersökningen i dess nuvarande form, förra gången var 2021.

Resultatet publiceras i Sveriges kommuners och regioners databas Kolada. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: